Blogi: ”Erilaiset näkökulmat ja osaamiset aikaansaavat oivalluksia, joita asiakkaat kaipaavat”

Yleinen

naisen kasvot ovat hopean värisen esineen edessä.

Mari Holopainen, projektipäällikkö FCG, Finnish Consulting Group Oy

Teen töitä FCG Finnish Consulting Group Oy:llä projektipäällikkönä matkailukehittämisen parissa. Urapolkuni alkoi erilaisista asiakaspalvelutehtävistä ja satunnaisista opastustöistä. Oikeastaan matkailualan valinta oli monen sattuman summa opintoihin hakeutumisessa. Alkujaan toiveeni oli opiskella kuvataiteita tai kieliä, mutta matkailualalta löysin monta minua kiinnostavaa asiaa ja sille tielle jäin – tosin töitä olen tehnyt hieman erilaisissa tehtävissä, kuin alkujaan ajattelin, nimenomaan monipuolisemmissa.  Hyvän pätkän tein projektipäällikön töitä ammattikorkeakoululla matkailuhankkeissa ja hankesuunnittelussa sekä opetin restonomeja ja tradenomeja mm. palvelujen kehittämisessä. Työskentelin myös kahden kaupungin palveluksessa aluevetovoima ja matkailun vastuullisuusviestintä -hankkeista vastaten ennen nykyistä työtäni.

Olen koulutukseltani yhteiskuntatieteiden maisteri matkailututkimuksesta ja kulttuurituottaja (AMK) tapahtumatuotannon painotuksella – tässä järjestyksessä opiskeltuna. Matkailualan palveluja kehittäessäni heräsi kiinnostus ymmärtää itselleni harrastusten kautta niin rakasta kulttuurialaa syvemmin, löytää verkostoja ja kehittyä nimenomaan kulttuurimatkailun kehittäjänä ja niinpä luin työn ohessa kulttuurituottajan tutkinnon. Opiskelin myös opettajan pedagogisen pätevyyden, josta on ollut paljon hyötyä työelämässä sekä omasta kiinnostuksestani avoimessa yliopistossa vähän kerrallaan myös tulevaisuuden tutkimusta, kehitysmaatutkimusta ja monikulttuurisuutta.

Matkan varrella kertynyt osaaminen käytössä

Nykyisessä työssäni saan käyttää kaikkea matkan varrella kertynyttä osaamistani esimerkiksi projektinhallinnasta, suunnitelmien laatimisesta, kestävyydestä, rahoituksesta, kouluttamisesta ja ideoinnista. Työ erilaisten työnantajien palveluksessa eri puolilla Suomea on laajentanut ymmärrystä alueiden ja toimijoiden erityispiirteistä. Se sujuvoittaa asiakkaiden ja sidosryhmien kohtaamista.

Ruokkii luovuutta työskennellä FCG:n monialaisissa tiimeissä, joissa esimerkiksi matkailualueiden Master plan -suunnitelmia laatiessamme on mukana maankäytönsuunnittelijoita, ympäristöasiantuntijoita, arkkitehtejä, maisemasuunnittelijoita, kauppatieteilijöitä ja muita asiantuntijoita, joiden kanssa ideoiden suunnitelmia rakennetaan. Matkailupalveluita kehittäessämme ymmärrys kulttuurialan toimintatavoista ja arvoista on ollut tärkeää, tuotetaanhan palvelut monesti matkailu- ja kulttuuritoimijan yhteistyönä. Juuri erilaiset näkökulmat ja osaamiset aikaansaavat kokemukseni mukaan oivalluksia, uusia toimintatapoja ja inspiroivia palveluja, joita asiakkaat kaipaavat.

Luovan osaamisen hyödyntäminen


Luovaa osaamista pääsen käyttämään työssäni hyvin monipuolisesti, esimerkiksi matkailualueiden tulevaisuuden visioinnissa yhdessä tilaajien sidosryhmien kanssa, suunnitelmien visualisoinneissa, ongelmanratkaisuissa, esiintymisiin liittyvissä asioissa ja ryhmätilanteissakin tarvitaan sosiaalista luovuutta. Uteliaisuus ja avoimuus uusien ratkaisujen löytämiselle ovat tärkeitä ominaisuuksia sidosryhmien ja monialaisen tiimin kanssa työskennellessä. Vaatii rohkeutta poistua välillä omalta mukavuusalueelta, mutta yleensä aina siinä oppii lisää.

Toisinaan laajojen suunnitelmatarjousten tai suurempien tapahtumien osatoteuttajiksi tarvitaan luovaa erityisosaamista vaikkapa tarinallistamisesta tai uusin menetelmin osallistamisesta, tällöin taide- ja kulttuuripuolen verkostoista on ollut minulle hyötyä. Luovan alan osaajien kannattaa verkostoitua monenlaisten toimijoiden kanssa ja tehdä näkyväksi projektejaan ja osaamistaan vaikkapa LinkedInin kautta, jättääkseen muistijäljen.

Mari Holopainen pääsee matkailualan kehittämistehtävissä hyödyntämään monipuolista koulutustaustaansa ja luovaa osaamistaan.

#fcgmatkailu

Blogi kuuluu Lookout – osaamisen uudet suunnat: täsmävalmennus luovan alan ammattilaisille koronakriisistä selviytymiseen ESR-hankkeen julkaisuihin. Sarjassa käsitellään luovan alan osaamista, työllistymistä, uraohjausta, oman osaamisen tuotteistamista ja yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä.

Last modified: 26.3.2023